Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Máme svoje důvody

Jak chápat vládní čistku v úřadě, který hlídá ceny energií

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Náhlá výměna šéfů Energetického regulačního úřadu se možná časem ukáže jako jedna z největších věcí, ke které se Babišova vláda letos rozhodla. ERÚ je mocná instituce, která ovlivňuje příspěvky pro výrobce energií, dohlíží na jejich fungování, rozdává licence a má i velký vliv na to, za jaké ceny se tady elektřina, teplo nebo plyn prodávají.

Tři z pěti radních minulý týden ve funkcích skončili, úřad má i nového šéfa. O nejdůležitějších věcech se v radě hlasuje většinovým způsobem, výměna tří lidí z pěti tedy znamená úplně nové rozložení sil. Kvůli vlivu úřadu na miliardový trh s energiemi zde také chtějí mít zastání všichni velcí hráči. Od ČEZ přes zástupce uhelného byznysu až po plynaře třeba z okolí Daniela Křetínského a jeho skupiny EPH.

Hlavními postavami dramatu s náhlou výměnou se na jedné straně stal ministr průmyslu Karel Havlíček a dnes již bývalý radní Vladimír Vlk.

Havlíček odvolanou trojici obvinil z toho, že přestali sloužit spotřebitelům, ale místo toho šli příliš na ruku zmíněným velkým hráčům. Vyplývalo to podle Havlíčka z informací tajných služeb, ale i z některých případů popsaných dříve v médiích.

Vlk se proti mlhavému obvinění ohradil. „Ať pan ministr jasně řekne, co o mně tajné služby zjistily, nebo ať o mně přestane lhát. Já se toho nebojím a nebojím se ani soudu. Mám důkazy, že jsem se snažil pracovat maximálně nezávisle,“ uvedl pro Respekt odvolaný radní. A dodal, že schůzky radních s regulovanými subjekty, tedy firmami působícími v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].