Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Dál vás strašit nebudu

Babiš kývl na uhlíkovou neutralitu, teď ještě začít snižovat emise

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V pondělí 29. července vyšel v Lidových novinách text premiéra Babiše, v němž obhajoval svůj odpor k takzvané uhlíkové neutralitě, plánu, podle nějž už by Evropa v polovině století nezatěžovala atmosféru emisemi skleníkových plynů. Unie si podle Babiše klade nerealistické klimatické cíle a jediné země, jež si zachovaly chladnou hlavu, jsou Česko, Polsko, Maďarsko a Estonsko – státy, které dohodu o uhlíkové neutralitě blokují.

Týž den se ale český premiér sešel s budoucí šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyen a již v úterý bylo všechno jinak: Babiš připustil, že si uhlíkovou neutralitu „umí představit“, i když mu vadí, že nás její dosažení bude stát hodně peněz. Vzápětí zmínil „dodatečné fondy“, které Česku odklon od fosilních paliv usnadní. Babišovi se totiž na schůzce dostalo příslibu dalších peněz z evropské pokladny, které odstavení země od fosilních paliv učiní méně bolestivým, a proto změnil názor. Podobný slib údajně již dříve dostali také Poláci – měli si říct o sto miliard eur – a i oni prý svůj postoj přehodnocují.

Osmdesát procent splníme

Sice se nám nemusí líbit, že se mají největší potížisté v Unii takto uplácet, jinak lze ale Babišově otočce opatrně zatleskat. Uhlíková neutralita je vágní koncept, který se dá skvěle zneužívat jako strašák pro voliče. Ve skutečnosti však neznamená, že Česko už v roce 2050 nebude smět vypouštět žádné emise.

Uhlíková neutralita je celoevropský projekt, v němž se sečtou veškeré emise, které Unie v polovině…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].