Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Zkouška Borisem

Evropa by se neměla od nového britského premiéra nechat vydírat

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kdyby Boris Johnson nebyl ve svém dnešním postavení zcela dobrovolně jako ve výsledku svého celoživotního úsilí, mohlo by ho člověku být i líto. Královna mu podle jeho vlastních slov během tradiční audience řekla, že nechápe, proč by jeho nový džob předsedy vlády Velké Británie měl právě teď někdo chtít. Johnson se téhle malé indiskrece obsahu svého rozhovoru s panovnicí jistě dopustil záměrně, Alžběta II. měla nicméně kus pravdy. Ať se na možnosti nového britského premiéra podíváte z kterékoli strany, vypadají celkem neradostně.

Bludiště

Hlavním bodem politické agendy následujících necelých tří měsíců bude v Británii nepochybně brexit. Johnson si nasadil laťku skutečně hodně vysoko. Datum 31. října jako nejzazší termín odchodu své země z EU opakuje stále dokola, dokonce i když už nominační klání skončilo a on by mohl začít elegantně řadit zpátečku. Další odklad rozvodu s EU, zdá se, by jeho pověst a pověst Konzervativní strany zcela zruinoval.

Zároveň Boris Johnson tvrdí, že Unie musí úplně upustit od požadavku tzv. irské pojistky, jež má zabránit tomu, aby v případě nedohody na budoucím uspořádání vztahů mezi EU a UK vznikla pevná hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Je pravda, že pojistka se ukázala být v britském parlamentu neprůchodná. Johnson ale zjevně přibouchl dveře i před možností, že by se věc vyřešila „kosmeticky“, přeformulováním znění nynější dohody a doplněním politické deklarace mezi Británií a EU, která součástí dohody není a v níž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].