Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Žaloba na prezidenta

Český premiér je sekerník ve chvíli, kdy má proti sobě slabší hráče

Premiér Babiš přivítal prezidenta Zemana na zasedání vlády o rozpočtu; září 2018 • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Premiér Babiš přivítal prezidenta Zemana na zasedání vlády o rozpočtu; září 2018 • Autor: ČTK, Šimánek Vít
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Miloš Zeman pokračuje v destrukci ústavy. Tento týden by sice měl konečně odvolat ministra kultury Antonína Staňka, ale fakticky to nemá význam, protože nechce jmenovat ministra nového. Ve vyspělé společnosti by čelil tvrdé kritice ze všech stran a byl by minimálně vystaven politické izolaci. Je to svého druhu podvod a s podvodníky se nejedná. V Česku se však zatím našla jediná instituce, která chce hájit právní stát, a tou je Senát. Horní komora parlamentu schválila žalobu na prezidenta za opakované porušování ústavy. Je to naprosto výjimečný okamžik, a to přesto, že žalobu musí ještě schválit 120 poslanců, což se zřejmě nestane.

Je to ale škoda, protože pokud stoupenci (ANO, KSČM, SPD) Miloše Zemana tvrdí, že jedná v souladu s ústavou a nic se neděje, musí si být jistí i tím, že Ústavní soud se za prezidenta postaví. Jenže oni vědí, že svůj názor nemají o co opřít, a tak žalobu nikdy nepodpoří.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

I tak ovšem dává krok Senátu smysl. Význam má už jen symbolická rovina, protože žaloba na prezidenta se nepodává každý den. Zároveň platí, že pokud vidíte nepravost, máte se jí pokusit čelit těmi legálními prostředky, které jsou k dispozici. A to senátoři učinili. Vše mohl pomoci vyřešit Andrej Babiš, ale ten se Zemana bojí, takže lavíruje a couvá jako žádný premiér před ním.

A všímají si toho stále víc i v zahraničí. Evropští diplomaté v kuloárech čím dál častěji zmiňují, jak je Babišovo chování překvapilo. Často prý v médiích slyší jeho silná prohlášení, že on by za pár dní vyřešil uprchlickou krizi, věděl by, jak nastartovat evropskou ekonomiku či jak jednat s Donaldem Trumpem. Poučuje své západní kolegy často a rád, nicméně nyní je vidět, že není schopen ani zařídit odvolání ministra své vlády a jmenování nového.

Opět se ukazuje, že český premiér je sekerník ve chvíli, kdy má proti sobě slabší hráče. Jakmile ho ale skřípnou ti silnější, stáhne se do kouta.

•••

Závěrem bych vás ještě rád pozval na oslavu 30. narozenin našeho týdeníku. V pražské Lucerně budou 11. listopadu debatovat historik Timothy Snyder, někdejší šéfredaktorka Le Monde a nyní komentátorka The Guardian Natalie Nougayrède, historik Timothy Garton Ash a novinář Martin M. Šimečka. Součástí večera bude ještě jedna debata, koncert atd. Více informací a možnost koupit si lístky najdete na www.30respekt.cz. Těšíme se na vás.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 31/2019 pod titulkem Žaloba na prezidenta