Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Kultura

Společně proti Babišovi?

Nápad Petra Fialy na sjednocenou opozici může uspět. Ale…

Jako kdyby někdo vykřikl „štronzo“ a volební preference české společnosti se zmrazily. Výzkumy veřejného mínění ukazují různé výkyvy, ale v podstatě už roky říkají to samé. Je tu dominantní ANO, pak dlouho nic a následují Piráti s ODS, kteří se přetahují o druhou příčku. Z demokratických stran se ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN pohybují kolem pěti procent. A to je, jemně řečeno, po dlouholetém pobytu v opozici (což neplatí pro sociální demokraty) velmi málo. Babišovo hnutí už neroste, jeho osobní popularita dokonce klesá, ale konkurenční strany ne a ne najít živou vodu. Proto menší uskupení zkoušely integraci. Nevyšlo to. Volalo se po ní znovu. Nic. Ale teď nečekaně šéf ODS, tedy strany, která jakoukoli spolupráci odmítala, řekl: Pojďme udělat blok z demokratických stran a vyhrajeme volby.

Bez Pirátů

Petr Fiala se dočkal vstřícné (ale opatrné) reakce od TOP 09, lidovců a STAN. Nabídku naopak rezolutně odmítli Piráti. Ti, jak už u nich bývá zvykem, si navíc velmi ostře rýpli do ostatních stran – se zprofanovanými politiky prý nepůjdou. Za to se dočkali tvrdé rány na solar. Údajně ničí jedinou šanci, jak porazit Babiše.

Šéf ODS hodně riskuje a to je sympatické. Řadě jeho stranických kolegů se spolupráce s odvěkými rivaly nebude líbit. Mnozí zklamaní voliči také mohou dát přednost Trikolóře. Je to ale i šance na větší volební zisk ODS. Pro STAN a TOP 09 to může být příležitost dostat se ze zóny smrti, kterou je pět procent nutných pro vstup do sněmovny. Společný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].