Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Poslední šance

Šéf ODS vyhlásil plán koalice, která by měla obrátit role v české politice

Chtělo by to novou kapitolu. (Petr Fiala) • Autor: Milan Jaroš
Chtělo by to novou kapitolu. (Petr Fiala) • Autor: Milan Jaroš

Chci sestavit vítězný tým, který porazí Andreje Babiše ve volbách do sněmovny 2021. Budu jednat se stranami, které patří do konzervativně-liberálního proudu,“ prohlásil v polovině prázdnin šéf ODS Petr Fiala. Jeho silná slova znovu probouzejí spící téma, které se už roky vine tuzemskou politickou scénou: spojování roztříštěných opozičních stran do silnějšího bloku. A současná situace je minimálně ze dvou důvodů unikátní: Čerstvým impulzem pro možnou spolupráci se stala vlna demonstrací pod taktovkou spolku Milion chvilek pro demokracii. Ta ukázala, že v české společnosti existuje silný odpor k politice premiéra Andreje Babiše, a odhalila, že jeho jádro požaduje řešení od parlamentní opozice, která zatím není schopná Babiše porazit. Druhým důvodem je fakt, že se iniciativy poprvé chopila ODS coby nejsilnější opoziční strana.

Posun tu je

Pro Petra Fialu představuje plán na společnou kandidátku opozičních stran značné riziko. Dosud o tomto plánu otevřeně mluvili jen lídři Starostů a o schůzkách špiček jednotlivých stran, které odstartovaly chvíli po květnovýchevropských volbách, se veřejně nemluvilo. Ve hře jsou TOP 09, Starostové, KDU-ČSL a ODS a opatrnost má jasnou logiku: vyjednávání zatím nepřineslo konkrétní kroky a není vůbec jisté, jak na naznačené plány zareagují členské základny.

Pro všechny zúčastněné se pořád jedná o citlivou záležitost. Strany si pokusy o vzájemné spojování v nějaké podobě už vyzkoušely a nikdy to nevydrželo. Někdejší dohodu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].