Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Odumírání Evropy

Boris Johnson jenom urychlí úpadek starého kontinentu

Británie má nového premiéra a Donald Trump má radost. „Je drsný a inteligentní,“ prohlásil o Borisi Johnsonovi americký prezident. „Říkají mu britský Trump. A říkají, že je to tak dobře. Mají mě tam rádi,“ dodal. Ve skutečnosti má pozitivní názor na Trumpa podle průzkumu agentury YouGov pouze 21 procent Britů, zatímco 67 procent ho vnímá negativně (Barack Obama se těšil oblibě 72 procent Britů). Důležitější ale je, že Johnsonův vzestup je špatnou zprávou pro Británii, pro Evropu i pro Spojené státy.

Johnson ujistil Dolní sněmovnu britského parlamentu, že Británie vystoupí z Evropské unie za méně než 100 dní. Jak se mu tak rychlý odchod může podařit bez zásadního narušení britské ekonomiky, zůstává záhadou. (Do Evropy míří téměř polovina britského exportu.) Jisté ale je, že pokud k brexitu dojde, urychlí to úpadek Evropy jako globálního hráče.

Londýnské vize

Británie byla vždy v Evropě určující silou. Když americký ministr zahraničí George Marshall oznámil svůj plán, který měl pomoci Evropě s obnovou po druhé světové válce, chopila se právě britská vláda iniciativy při formování koalice zemí, jež nakonec Marshallův plán přijaly a spolupracovaly se Spojenými státy na jeho úspěšné aplikaci. Londýn stál také v čele koalice, na jejímž základě vzniklo NATO, včetně kontroverzního rozhodnutí přijmout v roce 1955 za člena Německo.

Vstup do Evropského hospodářského společenství trval Británii déle, když k němu ale v roce 1973 došlo, stala se nejspíš jeho nejvlivnějším…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].