Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Neochvějná víra v atom

Stát nutí ČEZ do projektu, který nedává smysl

Nejnovější plán pro stavbu nových jaderných bloků, který nedávno schválila vláda, lze zjednodušit do několika slov: reaktory postaví ČEZ, přesněji jeho dceřiné firmy, pomocí bankovních půjček. Zvládnou to nejlevněji v Evropě, takže se projekt ekonomicky vyplatí a státní pokladnu ani veřejnost nezatíží.

Jistě, podařit se to může – stejně jako může problémy světa brzy vyřešit jaderná fúze nebo nás osloví mimozemšťané a poradí nám ještě lepší zdroj energie než atom. Potíž je, že nic z toho není příliš pravděpodobné, a bylo by lepší, kdyby vláda přicházela s nějakými realističtějšími plány.

Nejprve k ceně: vláda ani ČEZ žádné číslo neprozradily, prý kvůli tomu, aby nedávaly vodítko budoucím účastníkům případného tendru. Podle insiderů je to ale spíš tím, že žádné spolehlivé propočty neexistují. Neoficiálně představitelé české jaderné politiky hovoří o ceně kolem 150 miliard korun za reaktor, což je podstatně méně, než za kolik se staví v jiných evropských zemích. Nezávislí experti namítají, že méně než 200 miliard je čirá fantazie, horní odhady šplhají přes bilion korun.

Ale i kdyby ČEZ dokázal postavit plánované bloky, buď dva v Dukovanech, nebo jeden v Dukovanech a jeden v Temelíně, s cenovkou 150 miliard za každý, náklady budou zhruba stejné jako aktuální tržní hodnota firmy. Už jen z toho vyplývá, jak rizikový projekt to pro ČEZ je.

Další nejistotu představuje budoucí cena elektřiny: v posledních třech letech rostla a až Německo odstaví v roce 2022 své zbývající…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].