Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Malý mořský – víla

Galerie Rudolfinum zneklidňuje publikum novými podobami figurativního sochařství

Sochařství je globálně znovu v kurzu. Léta opomíjený umělecký obor se momentálně těší nebývalé pozornosti: ostatně dvě české autorky nejvíce vyhledávané zahraničními galeriemi a kurátory se vyjadřují právě prostřednictvím plastik, a pokud člověk před pár týdny sledoval diplomové práce čerstvých absolventů zdejších uměleckých škol, úspěchy Anny Hulačové a Evy Koťátkové zřejmě přispívají k tomu, že zde v posledních letech roste mimořádná generace sochařů a sochařek.

Ti mají ovšem nevýhodu, že produkce kolegů a vzorů z jiných států zavítá do Česka jen výjimečně. Přeprava soch je nesrovnatelně složitější a nákladnější než videí nebo fotografií, čili je třeba se za srovnáváním vypravovat za hranice. S čestnou výjimkou pražské Galerie Rudolfinum. Tato státní neziskovka si jako jediná dovoluje pravidelně do Česka svážet, co se jejímu vedení – konkrétně letitému řediteli Petru Nedomovi – jeví jako nosné. Že se jeho výběr většinou trefuje do obecné poptávky, aktuálně dokládá výstava A Cool Breeze, jež do Prahy přivezla současnou produkci autorů zabývajících se klasickou figurativní sochou.

Po stezce odvahy

I když, klasickou… Podobně jako v malbě se i v soše dlouho nezdálo nic víc tak obehraným tématem jako právě zobrazování lidského těla. Všechno už tu bylo: od snah si figuru idealizovat přes pokusy ji deformovat k nepoznání až po hyperrealistické oslavy její (ne)dokonalosti. Také v hledání nových materiálů už se výtvarníci vyčerpali. Hraniční pokus známe z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].