Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa, Politika

Kalouskův dar

Má být jedním z velkých darů svobody možnost cestovat letadly poháněnými nezdaněným benzinem? Ultraliberál by možná v okamžiku ideologické bujarosti přitakal, co ale konzervativec? Odpověď zní – konzervativec taky, pokud s palcem na Twitteru moc nepřemýšlí a snaží se zúčtovat s politickými soupeři.

Řeč je o Miroslavu Kalouskovi, který nevydržel přihlížet návrhu Pirátů zdanit palivo používané v mezinárodní letecké dopravě, vyrovnat tak rozdíly s vlaky či autobusy a prospět ochraně životního prostředí. Zakladatel TOP 09 reagoval na takový návrh tweetem: „Jedním z velkých darů svobody, kterou jsem půl života neměl, je možnost volně a za přístupnou cenu poznávat svět. Je to i důležitá součást vzdělání. Pokud to @PiratskaStrana chce zdražit a omezit tak cestování chudším vrstvám, jsem zásadně proti.“

Nejde o Kalouska, ale spíš podivnou, populismem podbarvenou představu, že letecké cestování je něco jako základní lidské právo. Není, zvlášť pokud se zjevně podepisuje na emisích skleníkových plynů, které ženou planetu do problémů, jež postihnou nejvíc ony „chudší vrstvy“.

Daně jsou běžným ekonomickým nástrojem, který se nemusí líbit zapřisáhlým liberálům, protože ubírá z jejich svobody nakládat s penězi podle vlastního uvážení. Se svobodou, kterou Kalousek půl života neměl, však v rozporu nejsou. To ostatně dokazuje i fakt, že daní jako takových se konzervativci neštítí, není tedy důvod, proč by tak měli činit v oblasti letecké dopravy.

Pirátský návrh navíc počítá se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].