Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Dopis vnoučeti

„Rozeznat špatnost není jednoduché, ale je nezbytné rozeznat ji dřív, než přeroste ve zlo. Nemohu se zbavit pocitu, že v tomhle směru jsem ve svém životě neobstála tak, jak jsem mohla. Chytala jsem se světlých stránek a temná tušení jsem měla tendenci zahánět do ještě větší tmy. Prosím, vyvaruj se toho. Jakmile ti rozum a svědomí velí nekývat na souhlas, tak nekývej,“ stojí roztřeseným písmem v jednom psaní.

Před třemi lety oslovila psycholožka Elżbieta Dryll z Varšavské univerzity seniory po celém Polsku s prosbou, zda by mohli napsat otevřený dopis svým vnoučatům. Reagovala tak na skutečnost, která je trápí – tradiční několikagenerační rodiny se rozpadly, nežijí pospolu, mezi prarodiči a vnoučaty narůstá fyzická i mentální vzdálenost. Staří lidé se cítí osaměle a zbytečně. A přitom mají tolik co říct. Kdysi se tomu říkalo moudrost stáří, které potomci dychtivě naslouchali. Dnes se rodinná komunikace často smrskla na starost o nákup či televizní program. To však seniorům k pocitu sounáležitosti nestačí a nejmladším členům rodiny zas těžko přiblíží rodinnou historii.

Polskou vědkyni také zajímalo, jak narušení rodinných vazeb vnímají a formulují senioři v zahraničí. Přizvala proto k projektu i univerzitní pracoviště sousedních zemí, v Česku Fakultu humanitních studií UK, kde se o mezigenerační korespondenci stará spisovatelka a novinářka Judita Matyášová. Ta teď k psaní vybízí kohokoli nad šedesát let, kdo má odvahu podělit se o svou klíčovou životní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].