Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Babišův troll

Jak se starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda ocitl uprostřed hry o další podobu české vlády

Michal Šmarda • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Michal Šmarda • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tak tady na to jsem asi nejvíc pyšný,“ ukazuje černovlasý čtyřicátník v bílé košili na budovu lázní v Novém Městě na Moravě. Za zády má panelové sídliště, které takto získalo výhled na nový bazén namísto výhledu na starou kotelnu. Na novém hřišti před lázněmi si hraje skupina dětí. Jeden z chlapců se otočí, nejdřív se zarazí, a pak nahlas pozdraví. To po něm zopakují i ostatní a dostává se jim laskavé odpovědi.

Během desetiminutové procházky z místní radnice k lázním se oslovení „dobrý den“ opakuje pořád dokola. „Myslím, že tady hodně lidí spíš než mně fandí Zemanovi. Stejně jako moje manželka,“ říká sarkasticky Michal Šmarda. Už devět let je starostou desetitisícového Nového Města na Moravě a volby tu dokázal vyhrát i loni, kdy byla jeho domovská ČSSD na dně. Od letošního března je jejím místopředsedou, od května je kandidátem na ministra kultury a v posledních týdnech patří jeho jméno k nejskloňovanějším v české politice.

Na hraně

Na březnovém sjezdu sociální demokracie dával Michala Šmardu český prezident pro jeho úspěchy na postu starosty za příklad, jímž se má ČSSD inspirovat. Teď se jej však Zeman zdráhá jmenovat ministrem kultury. Spor, který kvůli tomu vznikl, otřásá vládou. A právě na to, jak si Zeman se Šmardovým jmenováním hraje a demonstruje svou moc vůči trestním stíháním oslabenému premiérovi, starosta naráží: místní by si ho tu prý raději nechali. A jeho manželka, i vzhledem k tomu, že mají tři děti, z nichž nejmladšímu jsou dva roky, samozřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].