Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Druhý mozek

Emeran Mayer

Emeran Mayer: Druhý mozek
Emeran Mayer: Druhý mozek

Nestává se často, aby vědec v 21. století stál u zrodu nového oboru. Americký gastroenterolog německého původu Emeran Mayer to štěstí měl. Až v minulé dekádě se ukázalo, jak pestré je mikrobiální společenství v našich střevech a jak zásadně je propojeno s nervy a mozkem. Mayer k tomu významně přispěl a o nových objevech napsal knihu. Kdo ovšem očekává jednoduchou radu ohledně životosprávy, může být zklamán. Rozmanitost střevních bakterií souvisí s nemocemi i s tím, jak se cítíme – jsou to ovšem vztahy nesmírně komplikované.

Náš trávicí trakt se vyrovná mozku, má vlastní nervový systém stejně složitý jako mícha. Biliony mikroorganismů pomáhají trávit potravu a vysílají signály do mozku, který jim odpovídá. Tato obousměrná komunikace ovlivňuje naši náladu, činnost útrob a nejspíš i rozhodování. Věda zatím vše neodhalila, přesto lze s nadsázkou říci, že naše pocity i svobodná vůle jsou do značné míry odrazem toho, jak se daří bakteriím ve střevech. Jejich složení se přitom utváří hlavně v prvních třech letech života a změnit jej lze velmi obtížně. Představa, že vše spraví probiotika, je naivní. K tomu přičtěme, že žijeme v éře velkochovů s antibiotiky a pesticidů. Někteří současní lovci a sběrači mají patrně zcela odlišnou střevní mikroflóru; a zpět bychom ji nezískali, ani kdybychom žili jako oni po několik generací.

Čtenář, který se prokouše místy poutavou, místy přece jen trochu přetíženou knihou, tak získá spíše nový pohled na vlastní zdraví a psychiku. Vtírá se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].