Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Nálet jednorožce

Elektrické koloběžky kalifornské firmy Lime zaplavily Prahu. Jakou mají budoucnost a proč si na ně lidé stěžují?

Prosadit v Česku a zejména v jeho hlavním městě jiné modely dopravy než auta a MHD není vůbec snadné. Kdykoli se něco objeví, okamžitě se také vynoří stížnosti. Asi nejznámějším případem jsou elektrická jezdítka segway, která si dokonce vysloužila vlastní zákazovou značku. Později začala vadit sdílená žlutá kola čínské společnosti ofo, v centru Prahy dokonce cyklisté obecně, a teď jsou to pro změnu elektrokoloběžky – i ony se setkávají s protesty. Zdá se ale, že na ně si už Pražané přece jen pomalu začínají zvykat.

Systém sdílení elektrických koloběžek Lime začal v Praze fungovat na konci září. Zničehonic se v ulicích objevila asi stovka volně stojících bílo-zelených elektrických koloběžek. Dnes už jich je kolem čtyř set a bude zajímavé sledovat, jak si povedou. Zatím se tu podařilo uspět jediné službě sdílení menších dopravních prostředků, než jsou auta – českému projektu Rekola. Zkušenosti ze zahraničí přitom svědčí o tom, že podobné systémy mohou do jisté míry proměnit dopravu ve městech.

S helmou a na silnici

Použití elektroběžek je maximálně jednoduché. Na chytrý telefon si stáhnete aplikaci, zaregistrujete se přes Facebook nebo telefonní číslo a zadáte údaje o platební kartě. Přímo v aplikaci je mapa, která vám ukáže rozmístění koloběžek, stav jejich nabití i hranice oblasti, v níž je možné koloběžku bezpečně odložit. Když pak na ulici koloběžku objevíte, rychlým naskenováním QR kódu na řídítkách ji aktivujete a můžete vyrazit na cestu.

[image id=…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].