Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

V bublině puberty

Daniel Clowes: Mrtvej svět
Daniel Clowes: Mrtvej svět

Kultovní komiks Daniela Clowese Mrtvej svět nezestárl ani po více než dvaceti letech. I když občas chceme sami sebe přesvědčit, že dnešním teenagerům nelze rozumět, čerstvý český překlad grafického románu o Enid a Rebecce ukazuje, že změnou prošly kulisy, ale podstata dospívání zůstává stejná.

Kamarádky z dětství stále ještě šlapou vodu na předměstí a nemají na sklonku puberty jasno co se sebou. Hrají o budoucnost, ale zatím nedospěly natolik, aby si to připustily. Svůj čas kromě školy dělí mezi objevování bizarních bister (Enid) a přemýšlení nad sexem se zvláštními týpky (Rebecca). Vtip jejich slovních výměn leží v extrémech, sarkasmu a popkulturních narážkách. Komiks je zaplněn bublinami, ale ty vlastně jen deklarují, co chtějí dívky ukázat okolí – to, jaké doopravdy jsou a co prožívají, se odráží převážně v kresbě. Rychlé změny image u Enid, fyzická stránka jejich přátelství, mimika Rebeccy, která v komentářích často zůstává pozadu. Nejedná se o přísný koncept, Clowes jako zkušený tvůrce dokázal vytěžit médium komiksu natolik, aby věrně zachytil určující pocity teenagerů – zmatek a nejistotu. Citlivě a bez zesměšňování zobrazil bolest dospívání, kdy se poznávání sebe sama navenek často projevuje trapností a křečí. Duše a tělo tehdy bývají v takovém rozporu, že je okem postřehnutelný. A právě z těchto momentů Clowes vytváří dynamiku komiksu.

Čtenáři tak postupně dochází, že svět dívek se musí rozdělit. Nejen kvůli první zradě v jejich přátelství, ale i proto,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].