Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Praha, Karlův most • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Praha, Karlův most • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Karlův most, jedna z nejstarších a nejznámějších historických památek v Česku, prochází rekonstrukcí. Jedná se o výměnu ledolamů chránících všech sedm pilířů mostu. Výměna začala v polovině června a potrvá do přelomu listopadu a prosince. Navazuje na rozsáhlejší rekonstrukci mostu, která byla přerušena v roce 2010, její součástí je oprava zbylých oblouků, ta potrvá přibližně dvacet let.

školství

Doklad o studiu

Sněmovna • Autor: Milan Jaroš
Sněmovna • Autor: Milan Jaroš

Čtyři roky studia, a doklad žádný. Ministr školství Robert Plaga (ANO) se přiklonil k návrhu na zavedení dokladu o studiu, který by mohli získat neúspěšní maturanti. To by pro studenty znamenalo jisté zvýhodnění před těmi, kdo mají jen základní vzdělání. Navíc by se mohli lépe uplatnit na pracovním trhu tam, kde maturita není podmínkou. Diskutuje se i o zrušení povinné maturity z matematiky, která by mohla nastat v roce 2022.

audit

Do Česka dorazil překlad návrhu zemědělského auditu

Ministerstvo zemědělství obdrželo překlad návrhu zemědělského auditu k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), který má dle návrhu stále vliv na holding Agrofert. Česko má dva měsíce na odpověď Evropské komisi. Pokud by se výsledky auditního šetření potvrdily, Česko by muselo vrátit do rozpočtu EU okolo 450 milionů korun. Premiér označil audit za pochybný a za útok na Českou republiku.

[pull-quote author="Náměstek ředitele Krkonošského národního parku Jakub…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].