Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Vstupenka do ráje

Demokraté si musí připustit, že azylová krize je skutečná. I když to tvrdí Trump.

Vzhledem k podlým a často bigotním postojům prezidenta Trumpa k přistěhovalcům je pro mě bolestné napsat, že když prezident tvrdí, že Spojené státy procházejí krizí azylového systému, má pravdu. Demokraté možná doufají, že situace na jižní hranici, jež se vymkla kontrole, podkopává Trumpův obraz drsného bojovníka s migrací v očích jeho skalních voličů, měli by se ale mít na pozoru. Situace ve skutečnosti hraje prezidentovi do karet.

Příval žadatelů o azyl do Spojených států od roku 2014 raketově vzrostl. Vloni obdržely soudy 160 tisíc žádostí o azyl, což je ve srovnání s rokem 2014 nárůst o 240 procent. V tuto chvíli zadrží každý měsíc hlídky na hranicích okolo 100 tisíc migrantů. Jak uvádí think tank The Washington Office on Latin America, pokud bude trend pokračovat, pokusí se letos vystěhovat do Spojených států jedno procento všech Guatemalců a Hondurasanů. Výsledkem je závratné zpoždění přistěhovaleckých soudů, kde se vyřízení jednoho případu protáhlo průměrně na více než 700 dní.

Také je jasné, že pravidla, jimiž se azylový systém řídí, jsou vágní, příliš laxní a jsou zneužívána. Prvním krokem mnohých žadatelů je přesvědčit úředníky, že trpí „uvěřitelnými obavami“ z pronásledování v zemích původu, čemuž vyhoví 76 procent z nich. Někteří žadatelé vyprávějí podezřele podobné příběhy včetně identických frází. Mnozí jednoduše systém využívají k tomu, aby vstoupili na území USA a potom „zmizeli“ v davu nebo získali pracovní povolení, zatímco se jejich žádost vyřizuje.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].