Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Benešová natvrdo

Ministryně spravedlnosti musí předvést víc než sliby

Nepřišla jsem ohýbat právo. Přišla jsem tu justici posílit, aby fungovala dobře.“ Slova, která pronesla ministryně spravedlnosti Marie Benešová v Poslanecké sněmovně tři dny po čtvrtmilionové demonstraci na Letné, znějí jako pokus uklidnit rozjitřenou atmosféru. Davy lidí přivedla na náměstí obava, že ministryně – spojenkyně premiéra i prezidenta – bude chtít vyměnit vedení státního zastupitelství a dosadit své lidi do čela některých soudů, aby více rozmýšleli postup v politicky citlivých případech, především v kauze možných dotačních podvodů premiéra Andreje Babiše při stavbě jeho luxusního rodinného sídla Čapí hnízdo.

Aby dodala věrohodnosti svému tvrzení, že jí o takovou mocenskou čistku nejde, sešla se šéfka justice vedle vystoupení v parlamentu s protikorupční organizací Rekonstrukce státu a nabídla jí spolupráci. Je to právě tato instituce, která požaduje důsledné odpolitizování veřejné žaloby, a tak by se mohlo zdát, že Benešová chce stejné cíle naplňovat i ve své politické roli. Faktem však je, že nic konkrétního pro to dosud neudělala, a tak je stále důvod sledovat její kroky s co největší ostražitostí.

Skutečné cíle

Okolnosti, za nichž se Marie Benešová dostala do úřadu, budily od začátku podezření. Předchozí šéf justice Jan Kněžínek, kterého Benešová ve funkci nahradila a jenž dával jasně najevo nechuť vměšovat se do práce žalobců, byl bez jakékoli předchozí výtky odejit poté, co policie navrhla státnímu zastupitelství obžalovat premiéra Andreje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].