Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Vítěz v lunární loterii

Do pěti let se NASA chystá k Měsíci znovu – má ale vážné konkurenty

Muskova dvoustupňová raketa, horní část může přistát na Měsíci.
Muskova dvoustupňová raketa, horní část může přistát na Měsíci.

Na pódiu stojí muž a představuje mohutný stroj na široce rozkročených nohách, připomínající obřího brouka. Tryska dole prozrazuje, že zařízení je určené k letu. Někdo si možná vzpomene na slavný americký lunární modul, kterému se přezdívalo Spider (Pavouk).

Skutečně jde o stroj schopný dosednout na Měsíc podobně jako kdysi Eagle (Orel) s Armstrongem a Aldrinem na palubě. Dokáže tam dopravit roboty i člověka. Muž hovoří o tom, že k prvnímu letu bude připraven v roce 2023. A bude-li třeba, tak i dříve.

Možná čekáte, že onen muž je šéf NASA (aktuálně James Bridenstine), největší kosmické agentury na světě. Jenže před „pavoukem 21. století“ stojí Jeff Bezos, který je známý především jako zakladatel Amazonu a aktuálně nejbohatší člověk vůbec.

„Od pěti let myslím na vesmír a rakety. Nikdy mě však nenapadlo, že budu mít zdroje, abych si založil vlastní kosmickou firmu. Díky Amazonu je to ovšem jinak a já si připadám, jako bych vyhrál v loterii,“ vyznal se Bezos v roce 2016, když novinářům poprvé otevřel brány své přísně tajné továrny. Kosmickou firmu Blue Origin založil už v roce 2000, o dva roky dříve než Elon Musk svou slavnější SpaceX, a přes nastrčené firmy skoupil v Texasu u města Van Horn stovky kilometrů čtverečních pozemků. Začal tu pak pracovat na soukromém kosmickém programu. Místní obyvatelé často slýchali hluk z testovaných motorů, občas zahlédli stopu spalin na obloze, někdy i ohnivou kouli – to když vše nefungovalo tak, jak má.

Nyní má Blue…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].