Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Kávová diverzita

A konečně také jedna dobrá zpráva. Na planetě rychle přibývá druhů. Konkrétně druhů káv – evoluční biologové odhadují, že každých sedmnáct minut se vyvine další a daří se jim nejlépe za poslední tři miliony let. Zrovna teď se nám vylíhla nitro cold brew, taková roztomilá malá potvůrka.

Evoluční biologové soudí, že na počátku bylo kafe. Horká tmavá tekutina, která se vypila z hrnku – a bylo. Nebo nebylo? Je to už dávno. Poslední dobou připomíná soupis káv na jídelním lístku svou délkou seznam ohrožených druhů. Kávy ovšem ohrožené nejsou, naopak. Například cold brew se adaptovala na život v oteplujícím se klimatu. Dělá a pije se totiž za studena. Mletou kávu zalijeme studenou vodou, obrníme se trpělivostí a za nějakých dvacet hodin pijeme. Jediná složitá část je výběr správných zrnek. Burundi, Honduras, Etiopie? Tělo, zrnitost, acidita; ach, ta diverzita.

Cold brew se nejprve pila samotná, ovšem evoluci nelze zastavit, a tak se z ní postupně vydělily další vývojové větve. Zkřížila se například s tonikem – příroda je mocná čarodějka. A což teprve, když se do toho zapojí člověk. Koho prvního napadlo napumpovat do studené kávy ještě směs dusíku a kysličníku uhličitého? Koho napadlo vyvinout za tím účelem speciální přístroj? A jak se stalo, že tenhle přístroj se rozšířil ve všech zeměpisných šířkách a najdeme ho už i v pražských kavárnách?

Evoluční biologové připravují k tématu kongres. Jisté je, že ten přístroj zhruba připomíná pípu a konsternovanému zákazníkovi z ní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].