Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Babiš poráží Soukupa k. o.

Národní knihovna postupně digitalizuje staré knihy, noviny a časopisy a zpřístupňuje je na internetu. Výtah z ohromného množství textů, fotek a kreseb nabízí facebookový účet knihovny, který kromě výletů do minulosti jemnými paralelami komentuje i současnost. „Před 120 lety se řešila podobná témata jako dnes,“ říká Václav Jiroušek z odboru digitálních fondů Národní knihovny.

Počet stran knih i periodik, které jsou nyní digitalizované a přístupné on-line, letos přesáhl více než osm milionů. Jak z takové masy vybíráte příspěvky na Facebook?

V digitální knihovně Kramerius je celkem 56 milionů stran, z toho veřejně přístupných osm a půl milionu, přičemž periodika, z nichž hlavně vybírám, tvoří zhruba polovinu. A vybírám nejrůznějšími způsoby. Když vyjde čas, tak se cíleně podívám, jaké výročí nebo mezinárodní den se zrovna připomíná a co k tomu kdy kdo psal. Jindy se právě řeší nějaká politická událost nebo třeba sucho…

…toho jsem si všimla. Nedávno jste doporučoval čtenářům, že pokud na procházce v lese potkali „nějaké zajímavé motýle“ a neumějí jim přijít na jméno, ať se kouknou do vašich ilustrovaných atlasů, jindy jste sdílel zprávu o boxerském zápasu, v němž Babiš poráží Soukupa k. o. Tyhle mosty do současnosti jsou záměr?

Napůl jde o záměr, napůl je to způsobeno tím, že s digitální knihovnou pracuji řadu let, a když sleduji aktuální dění, tak mi to zkrátka něco připomene. A co týče…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].