Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Výměna triček a manželek

Milí diváci, vítám vás u další výměny manželek. Jsem nažehlená Janička, myju se ráno a večer, denně nacpu dvě pračky a moje komínky vypraného prádla voní po Arielu a jsou vyšší než Temelín. Vyměníme se s paní Ivetou, která je špindíra, nestřídá si trička a má divné názory.

Pětadvacet procent uhlíkové stopy trička pochází z toho, že se pere, říká špindíra Iveta. Devadesát procent prádla se pere dřív, než je skutečně špinavé. Pětina spotřeby vody v domácnosti jde na praní. To vše Iveta vyčetla ze svých ekowebů. A že pot je čistý! Teprve když se vsákne do oblečení a začnou se množit bakterie, vzniká zápach a pocit špíny. Stačí tedy mít dostatečně prodyšné oblečení. Na trhu přibývají firmy, které ho nabízejí, a jejich zákazníci i Iveta tomu věří.

Například značka Unbound Merino slibuje, že jejich cestovatelské tričko lze nosit deset dní, a to i takových, jako jsou teď. Textilní startup Pangaia nabízí tričko ze speciálního materiálu, který kombinuje vlákna z organické bavlny a mořských řas a je „ošetřeno“ peprmintovým olejem pro více svěžesti. Ať už to znamená cokoli, Iveta a Justin Bieber jsou z toho svěžestí bez sebe. Další zázračná látka je pak Polygiene ze solí stříbra, jíž některé módní značky svoje oblečení napouštějí pro „více nošení, méně praní“ – jak zní jejich slogan.

Janička po svléknutí všechno pěkně hodí do pračky a natočí ji na vysoké obrátky. Iveta pověsí oblečení na ramínko, očistí kartáčem, nechá vyvětrat. A když na sebe kápne červenou omáčku, hned ji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].