Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Politika

Rychlé šípy by šly naprosto v pohodě

Češi by nejraději Jardu Jágra, ale ten to být
nemůže. (Planeta XO-5)
Češi by nejraději Jardu Jágra, ale ten to být nemůže. (Planeta XO-5)

Mezinárodní astronomická unie letos slaví sto let od svého založení a na oslavu pozvala i celosvětovou veřejnost. Obyvatelé každého státu mají možnost navrhnout jméno pro jednu exoplanetu – tedy planetu, která leží mimo naši Sluneční soustavu. Soutěž se minulý týden otevřela i pro Čechy, kteří mohou do září posílat své návrhy. „Je krásná a vypadá jako Jupiter,“ říká na adresu české exoplanety astronomka Soňa Ehlerová z Akademie věd ČR.

Došla astronomům fantazie, že se obrátili na veřejnost při hledání jmen?

To ne. My astronomové jsme spokojeni s našimi katologovými názvy, ale většinou jsou to nevyslovitelná a ne zrovna libozvučná jména. A protože exoplanet v posledních letech kvůli rozvoji lepších dalekohledů a pozorovacích metod hodně přibylo, rozhodla se Mezinárodní astronomická unie dát světové veřejnosti možnost pojmenovat nějaký vesmírný objekt, když už do kosmu patříme.

Kolik exoplanet čeká na přejmenování?

Astronomická unie vybírala ze zhruba čtyř tisíc exoplanet. to je výrazně víc, než má unie členů, těch je okolo osmdesáti. Byla tu vůle dát šanci co nejvíce zemím. Zatím o akci projevilo zájem okolo stovky států.

Co přesně máme pojmenovat?

Každá země dostala přiřazený jeden systém mimo Sluneční soustavu, který se skládá z hvězdy a planety. A lidé mají možnost navrhnout název jak pro hvězdu, tak pro exoplanetu, která kolem ní obíhá.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].