Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Čas odejít

Proč by měl Andrej Babiš opustit českou politiku

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Předseda vlády Andrej Babiš je legitimně zvolený politik. Důvěra jeho voličů je stále silná, a dokonce i strany, které ho drží u moci, tedy až na ČSSD, neslábnou. Přesto přišel čas, aby z kabinetu odešel.

Vláda Agrofertu

Součástí nepsané společenské smlouvy je, že i když zemi řídí vláda, se kterou programově nesouhlasíme, respektujeme její legitimitu. Pravice musí do posledního dechu polemizovat s nápady levice, pokud ale projdou parlamentem (a nezruší je Ústavní soud), tak prostě platí. A stejně tak je tomu ve chvíli, kdy se pozice obrátí.

Když Andrej Babiš poprvé vstoupil do vlády, bylo těžké akceptovat jeho někdejší členství v KSČ, spolupráci s StB, aroganci a chuť řídit zemi jako firmu. Taková však byla volba české veřejnosti. Politická opozice jej kritizovala, část médií rozebírala jeho chyby, ale všichni akceptovali fakt, že je řádně zvoleným politikem. Dokonce lidé chodící na demonstrace připouštějí, že až v posledních měsících si řekli: dost.

Co se změnilo? Proč by měl Babiš odejít? Protože nic z toho, čeho jsme dnes svědky, není překvapením. A hlavně proto, že Andrej Babiš dostal šanci tomu všemu předejít. Pokud bychom k němu chtěli projevit maximální míru vstřícnosti, mohli bychom tvrdit, že na začátku jeho politické kariéry byla nevědomost. Neznal politiku, neznal tradici, neznal pravidla. Do politiky vstoupil jako vlastník velké části médií a gigantické firmy Agrofert. Média mají o politice referovat, ale to s politikem za zády nejde, Agrofert je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].