Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Zdržet se jednání

Co přinese verdikt Bruselu, že Babiš je ve střetu zájmů a má vrátit dotace

Inovativní a  • Autor: Milan Jaroš
Inovativní a • Autor: Milan Jaroš

Evropská komise po půl roce analýz poslala do Prahy oficiální stvrzení toho, co kritici českého premiéra považují už roky za zjevnou věc – Andrej Babiš je coby politik a podnikatel v jedné osobě v nepřípustném střetu zájmů.

Protiprávní stav trvá podle Bruselu už minimálně přes dva roky. Hlavní problém nastává od února 2017, kdy Česko zákon o střetu zájmů zpřísnilo. Pokud se tento výklad zdejšího dění potvrdí, firma Agrofert by kvůli přetrvávajícím vazbám na premiéra přišla o dotace, které představují důležitou složku jejích příjmů.

Střet zájmů má spočívat v tom, že Babiš z hospodaření Agrofertu – a tedy i z dotací – sám profituje. Přitom zároveň jako premiér a šéf jedné z 28 zemí EU ovlivňuje, jak dotace fungují a jak se rozdělují.

Bezprecedentní

Tento souběh podle nového posudku z Bruselu odporuje jak českým, tak evropským předpisům, ve kterých jsou pro kombinaci dotovaného podnikání a politiky stanoveny jasné mantinely. Podezření ze strany EU je známé minimálně od Vánoc, nyní už jde o formální závěr podložený 71 stranami právního textu, který má Respekt k dispozici. Agrofert by podle něj měl vrátit 284 milionů, které už Česko pro něj z unijních fondů dostalo. Je zpochybněn i nárok na další unijní dotace za 161 milionů, kdy Agrofert už dostal na dotované projekty zálohu od českých úřadů, která měla být původně proplacena v Bruselu, ale zatím se tak nestalo.

Situace, kdy někdo v jedné zemi vede vládu a zároveň kontroluje firmu, která je největším…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].