Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Babišův boj

Český vztah k Bruselu se neplánovaně dramatizuje

Andrej Babiš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Andrej Babiš • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Udělám všechno pro to, abych bojoval proti těmto dezinformacím,“ prohlásil premiér Andrej Babiš minulý pátek v projevu k Poslanecké sněmovně. Už jsme si zvykli, že Babišovy věty potřebují dovysvětlit, a stejné je to i zde. Dezinformacemi myslí obsah auditorské zprávy Evropské komise, která v první, debatě ještě otevřené formě dorazila do Česka a podle Hospodářských novin obsahuje závěr, že šéf české vlády porušuje unijní pravidla o střetu zájmů a náš stát bude muset vrátit dotace vyplacené z peněz EU Agrofertu po únoru 2017. Ponechme teď předmět údajného střetu zájmů stranou (podrobněji viz v textu na str. 18) a věnujme se zmíněnému citátu ze sněmovny. Babiš de facto říká, že udělá všechno pro to, aby „bojoval“ proti expertně-právním závěrům Evropské komise. Opravdu chtěl tohle říct? Skutečně udělá všechno, co bude moct?

Co řeknou voliči ANO

Výhrůžná Babišova slova doprovázená zlostnými grimasami není těžké bagatelizovat. Jak u něj bývá zvykem, mluvil zmateně, nesouvisle. Pětkrát za sebou opakoval, že Česko žádné peníze vracet nebude, a se smyslem pro dramatičnost prohlásil, že „zprávu samozřejmě nečetl“, patrně aby vzbudil lítost, že se to celé děje za jeho zády. Nečetl ji, ale ví, že jde o dezinformace, nesmyslné závěry a že Česko nic vracet nebude. Poté si sbalil papíry, nečekal na rozpravu poslanců a odešel.

Jeho problémy ale od nás neodejdou. Události kolem Babišova střetu zájmů ještě víc vyhrotí vztah mezi ním a opozicí, který je už tak plný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].