Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
PP • Autor: AFP, Profimedia
PP • Autor: AFP, Profimedia

Vítězkou lokálních voleb ve španělském hlavním městě Madridu se stala Lidová strana (PP), jejíž představitelé se chystají ve městě zrušit rozsáhlou zónu, do níž je zakázán vjezd dopravním vozidlům produkujícím emise s výjimkou vozidel místních obyvatel a veřejné dopravy. Představitelka PP Isabel Díaz Ayuso prohlásila, že se sice „nedomnívá, že znečištění ovzduší je důvodem k radosti, je však součástí identity našeho města, je známkou, že v ulicích pulzuje život“. 

„Víc než kdy dříve musíme myslet a jednat globálně, a nikoli národně, multilaterálně, a nikoli unilaterálně, být otevření světu, a nikoli v izolaci. Zkrátka společně, a nikoli sami.“

Angela Merkel před tisíci studenty a bývalými absolventy na Harvardově univerzitě v projevu, který razil přesný opak nacionalistické ideologie a politiky Donalda Trumpa.

Izrael

Netanjahu v úzkých

Úřadujícímu izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi se těsně nepodařilo sestavit vládní koalici, a než by umožnil šanci na sestavení vlády opozici, vyhlásil raději opakované volby. Jádrem nesouladu při sestavování pravicové koalice sekulárních a náboženských stran byla otázka povinné vojenské služby pro ortodoxní věřící. Komentátoři zdůraznili, že spory mezi stále rostoucí ortodoxní menšinou a sekulární většinou izraelských Židů o budoucí povahu Izraele se stávají středobodem izraelského politického života a vytěsňují dříve dominantní problém bezpečnosti.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].