Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Značka Broadway

Muzikály plní pokladny, ovládají světová pódia a staly se nejprůbojnější divadelní formou současnosti

Lví král. (Singapur) • Autor: AFP, Profimedia
Lví král. (Singapur) • Autor: AFP, Profimedia

Na světě není jiné podobně úspěšné a průbojné divadelní formy,“ říká s úsměvem a očividným zaujetím profesor David Savran. Muzikály se dokážou usadit a adaptovat takřka v každém prostředí a kultuře. Savranovým oborem jsou už přes 20 let a pro ověření tvrzení o průbojnosti postačí jediný příklad.

Když v roce 2017 slavil Lví král 20 let uvádění na Broadwayi, stal se nejen třetím nejdéle hraným muzikálem v historii, ale hlavně si připsal dechberoucí prvenství. Pokud člověk sečetl tržby včetně mezinárodních licencí, které se hrají na několika kontinentech, a světových koncertních turné, vyšlo mu, že muzikálový příběh lvíčka Simby – kterému k úspěchu stejně jako v případě stejnojmenného filmu pomohla hudba Eltona Johna – utržil 8,1 miliardy dolarů. Nejenže Disney nemá jiný srovnatelně úspěšný produkt, ono číslo představuje největší tržby pro jakékoli dílo zábavního průmyslu. V závěsu za ním se nachází další muzikál Fantom opery se šesti miliardami, nejúspěšnější film Avatar se přiblížil třem miliardám.

Typicky americký žánr broadwayského muzikálu už totiž dávno není spjatý s jednou konkrétní zářivou ulicí v New Yorku, která symbolizuje totéž co Hollywood pro film. Muzikál odjakživa snadno překonává hranice a cestuje napříč kulturami, v posledních dekádách navíc už dílo vůbec nemusí vznikat na Broadwayi, aby si takovou nálepku mohlo připsat. Broadwayský muzikál se stal značkou a také se jako značka chová.

Už od dob svých počátků jdou muzikály…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].