Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Televizní rozpočet

Babiš mazaně sype peníze tam, kde je to vidět

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko je na tom skvěle, konstatoval předseda vlády na úvod tiskové konference, svolané na začátek minulého, tedy volebního týdne. Na ní mimo jiné oznámil, že vláda opět „našla“ peníze, tentokrát na rodičovskou a důchody. Jde prý o dva hlavní body státního rozpočtu na příští rok, který se bude ve vládě projednávat tento týden.

Babiš má štěstí. Ekonomika sice zpomaluje, ale pořád funguje dobře. V rozpočtu je to vidět. Nejde ovšem o zásluhu vlády a není namístě ani tleskat za to, jak šéf ANO se státní kasou zachází.

Větší moc

Předně je třeba připomenout, že vláda žádné peníze nenachází a ani nedává. Občané platí daně a čekají od politiků řádnou správu společných peněz. Příští rok půjde o nemalou sumu 1,6 bilionu korun, skoro o 100 miliard víc než letos. Větší rozpočet vypadá jako dobrá zpráva, jenže věc má háček. Přes stát se podle vládních tabulek přerozděluje čím dál víc, příští rok 41 procent toho, co se v zemi vydělá. Toto číslo v posledních letech roste a růst má pokračovat. Pokud je tedy někdo nervózní z toho, že premiér nezdravě rozšiřuje svoji moc, děje se to i tímto způsobem.

Většinu peněz do rozpočtu přinese růst ekonomiky, který – jak známo – napíná Babišovu plachtu už od dob, kdy se dostal k moci. Jenže teď ekonomika zpomaluje a přísun daní z titulu vyšších mezd, zaměstnanosti a firemních zisků už nestačí. Takže jediným způsobem, jak přidat peníze, je zvýšení daní. Zvedat se má spotřební daň u tvrdého alkoholu a tabáku (ušetřeno bylo pivo a víno,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].