Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Sníst sám sebe

Vědci se pustili do pátrání po tajemných zákonitostech půstu

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Není to ještě tak dávno, kdy vyslovení slova půst vyvolávalo na tvářích výživových expertů nesouhlasný výraz a většina z nich dobrovolné hladovění považovala za pomýlený hazard se zdravím. Časy se ale mění. V posledních letech přibývá seriózních výzkumů na toto téma a zdá se, že s pradávnou náboženskou tradicí by to v době, která vzývá vědecký přístup k lidskému zdraví, nemuselo dopadnout tak špatně.

Přerušovaně

Důvodů téhle otočky existuje více, ale jedním z těch hlavních je forma diety, která z půstu vychází a v posledních letech si na Západě získala popularitu a vědecký zájem. Drží se hlavně kvůli snížení váhy, ale na rozdíl od jiných redukčních metod není tzv. přerušovaný půst dietou v pravém slova smyslu – člověk při něm totiž může jíst cokoli. Vtip spočívá v načasování – strávník v tomhle případě v určitém rytmu střídá periody, kdy jí a kdy nejí.

Variant existuje spousta, například vměstnat potravu do šestihodinového „okna“ během dne, střídat dny volného jedení se dny hladovění (populární je poměr 5 : 2 v rámci týdne) a mnoho dalších kombinací. Na přerušované hladovění přísahá řada západních celebrit a jeho účinnost dokládají i studie – v drtivé většině ovšem prováděné na zvířatech. Zdá se, že podobná dieta prodlužuje život, snižuje hmotnost a také riziko různých onemocnění, která souvisejí se životosprávou.

Existuje už i několik experimentů s lidskými dobrovolníky, které dopadly podobně nadějně. Souhrnná analýza dostupných dat z loňského prosince…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].