Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

S rukou v ohni

ČSSD věří, že prezident přijme demisi ministra kultury, a hledají jeho nástupce

Sociálnědemokratický ministr kultury Antonín Staněk předminulý týden oznámil, že je po vlně kritiky rozhodnut odejít. Skončí prý poslední květnový den. Staněk v poslední době čelil rostoucí kritice za odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. K rezignaci ho ve finále vyzval i předseda ČSSD Jan Hamáček. Prezident Miloš Zeman se však Staňka zastával a Fajtovo odvolání chválil, což vyvolává spekulace, jestli hlava státu nebude chtít odchodu ministra bránit. Zeman oznámil, že se se Staňkem v úterý 28. 5.  sejde a až poté oznámí své rozhodnutí, sociální demokraté však věří, že prezident demisi přijme.

„Já si nemyslím, že by pan prezident přemlouval někoho, kdo danou funkci vykonávat nechce,“ říká místopředseda ČSSD Roman Onderka, jeden z nejhlasitějších Staňkových kritiků. Pokud by Zeman demisi nepřijal, ČSSD podle Onderky neprodleně vyzve premiéra, aby Staňka odvolal, což prezident podle ústavy odmítnout nemůže. „Premiér se vyjádřil v médiích, že to v takovém případě udělá,“ ujišťuje Onderka.

Kdo bude novým ministrem kultury, zatím není jasné. Onderka, o němž se v této souvislosti mluvilo, to odmítl s tím, že byl od počátku proti tomu, aby strana do vlády vůbec vstupovala. Hamáček se nechal slyšet, že nový ministr má „zklidnit situaci“ v kultuře a ve straně. Podle politologa Lukáše Jelínka, který má blízko k ČSSD, to znamená, že do křesla usedne nejspíš nějaký zasloužilý a spolehlivý sociálnědemokratický politik. Hamáček…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].