Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Populista je nahý

Vyvodit lekce z rakouského skandálu není tak snadné, jak se na první pohled zdá

Odpůrci Evropské unie a nepřátelé imigrantů se rádi vydávají za vlastence a ochránce normálních pracujících lidí před elitou, která je údajně odtržená od reality. „Populista je nahý!“ dá se proto s jistou úlevou zvolat po předminulém víkendu.

Kýmsi neznámým tajně natočené video z Ibizy ukazuje, jak je jeden z nejvlivnějších evropských populistů, šéf rakouských Svobodných Heinz-Christian Strache, ochoten prodat svou zemi. Výměnou za pomoc při cestě k moci nabízel údajné neteři ruského oligarchy státní zakázky a jiné protislužby. Zjevná je naivita, s níž se otevírá před zcela neznámou ruskou milionářkou. Viditelně není zralý vládnout a představuje pro svou zemi bezpečnostní riziko. Zmíněná úleva spočívá v naději, že „nahotu“ dlouholetého lídra rakouských populistů uvidí též jeho dosavadní voliči. Důvody, proč hlasují pro FPÖ, někdy znějí logicky, většinou se ale jedná o obavy z budoucnosti, nejistoty a naštvání živené předáky partaje.

Pokrytectví a nezodpovědnost, které Strache a šéf poslaneckého klubu Johann Gudenus na Ibize prokázali, jsou vyčítány i nacionalistům ve Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Česku. Vzhledem k jejich propojování do jakési „internacionály nacionalistů“ je pochopitelné, když konkurenční politici či komentátoři Stracheho selhání používají jako argument také proti Le Pen, Salvinimu a dalším. Taková logika ale není fér, stejně jako by nebylo fér používat skandál, řekněme, českého sociálního demokrata proti sociálním demokratům v Nizozemsku. Je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].