Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Norové, hujeři a my

Inženýři z Mladé Boleslavi ukázali světu první elektrickou škodovku a začali se smiřovat s koncem dieselové éry

Šéf Škody Bernhard Maier • Autor: ČTK
Šéf Škody Bernhard Maier • Autor: ČTK

Aktuální noty z Německa mluví jasně: budoucnost automobilismu je v elektřině. Nově to platí i pro nejúspěšnější českou firmu, jež je součástí lídra automobilového trhu na planetě. Jak se skeptické Česko postaví k předpokladu, že cesta zpět k milovanému spalovacímu motoru už neexistuje?

Jsme nadšeni

Bernhard Maier hraje svoji roli vcelku přesvědčivě. V projevu možná místy až příliš tlačí na pilu, jako by chtěl velkými slovy zválcovat pochyby, které by někoho v sále mohly napadat. Jinak se ale německý manažer drží, působí autenticky a odhodlaně, jako člověk, který ví, co dělá.

„Jsme nadšeni, dneškem vstupujeme do nové éry,“ prohlašuje a ujišťuje, že jeho tým bere nové události „pozitivně a s entuziasmem“. Když domluví a seskočí z pódia, zablikají za ním reflektory a na scénu vjede nové bílé auto. Není velké – rozměrově jde o nejmenší škodovácký model. Obrat, který s novou škodovkou nastává, je o poznání větší. Podle Maiera, šéfa Škody Auto, jde možná o jednu z největších událostí ve 124leté historii automobilky.

Česká, československá a po revoluci německou energií napumpovaná firma, která vyráběla auta jako jedna z prvních na světě, má od minulého týdne v sortimentu první stoprocentní elektromobil a s ním avizuje donedávna nemyslitelnou věc. Ve spalovacích motorech, na kterých vyrostla a udělala z nich jeden z hlavních pohonů celé zdejší ekonomiky, už nevidí budoucnost. Prioritou je nyní „elektromobilita“ a charakterizuje ji první elektrická škodovka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].