Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Cíl je jasný, způsob méně

Politici slibují justici šanci na větší nezávislost

Po minulém týdnu je možná trochu více jasno v plánech, jak posílit nezávislost zdejších státních zástupců. Na sněmovním kulatém stole se zástupci všech parlamentních stran (s výjimkou Okamurovy SPD, která se nezúčastnila) a ministryně spravedlnosti Marie Benešová shodli na několika věcech: nejvyšší státní zástupce by měl být vládou odvolatelný jen po kárném řízení, ne bez udání důvodu, jak je tomu nyní. Podobné jistotě se dnes už těší všichni jemu podřízení vedoucí státní zástupci. Funkční období šéfů státních zastupitelství by mělo být ohraničené a výměna na postech by se měla rozložit na několik let a pokud možno do funkčních období alespoň dvou budoucích vládních kabinetů.

Potíž může vzniknout při cestě za naznačenými cíli. Benešová slíbila předložit vládě už napsanou ministerskou novelu v průběhu června s tím, že zákon by mohl být schválen do konce roku. Opozice má obavu, že projednávání obsáhlé novely se zasekne na některém z méně podstatných detailů, a ve výsledku nebude nic – jako se to stalo už několikrát v minulosti. Navrhuje proto přijmout krátkou novelu právě jen o nejvyšším státním zástupci a funkčních obdobích, a obsáhlejší změny nechat na později. Benešová však sází na vládní materiál, který sepsal její předchůdce Jan Kněžínek. Pokud na svou stranu získá komunisty, kteří vládu tolerují, bude její cesta otevřená.

Konec Jana Kněžínka a nástup Benešové vyvolal velkou vlnu protestů. Demonstrující mají obavu, že premiér Babiš jmenoval Benešovou kvůli vlastním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].