Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Kokosová s ananasem

Noví alchymisté hledají něco lepšího než plast

Malai, „umělá kůže“ z kokosů
Malai, „umělá kůže“ z kokosů

Vypadá to jako škraloup nebo želé. Vrstva se tvoří na povrchu roztoku asi dva týdny. Pak se plát téhle zvláštní hmoty z kádě sebere a suší, čímž vznikne materiál trochu podobný kůži. Vyrábějí se z něj zatím peněženky a malé kabelky. Po dalším zdokonalení výroby a testování by se dal využít i jinde – na větší tašky, na potahy nábytku, na boty. Na začátku je přitom voda z hnědých kokosů, která by se jinak vylila. „Většinou to lidi dost překvapí, že z kokosové vody vznikne něco tak pevného. Ale funguje to,“ říká Zuzana Gombošová, která tenhle materiál vyvinula a pojmenovala ho malai. Už dva roky ho zdokonaluje a pomalu rozjíždí výrobu ve městě Chertala v indickém státě Kérala plném kokosových palem.

Ve vodě z kokosů se množí bakterie a produkují celulózu. Je to tradiční technologie, kterou se v Asii vyrábí sladké želé nata de coco. Zuzana Gombošová je designérka původem z Vinného u Michalovců a má za sebou školení v Londýně na umělecké škole Central Saint Martins v oboru Material Futures (budoucnost materiálů), kde už s bakteriemi experimentovala. Po studiu šla za prací do Indie a poznatky ze školy spojila s tradiční místní znalostí. Teď se svým kolegou Susmithem založili malou výrobu: pěstují celulózu, zpevňují ji různými rostlinnými vlákny a věří, že má budoucnost.

Příběh o kokosech a indicko-slovenském nápadu zní trochu neuvěřitelně, má přitom mnoho variant. Designéři, vědci a další kreativní mozky mají momentálně společné téma: hledají nový materiál. Vyrobitelný bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].