Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Bu bu bu bu bu

Trumpův přístup k Íránu může skončit válkou

Donald Trump má pověst divokého, nevyzpytatelného prezidenta, do Bílého domu však vstupoval se slibem neválčit. O bojích na Blízkém východě mluvil jako o „nekonečných válkách“, které je potřeba ukončit a americké jednotky z regionu stáhnout. Spojené státy se musí přestat starat o celý svět a začít se věnovat vlastním, „zapomenutým“ občanům.

Tento počáteční slib amerického prezidenta je zapotřebí mít na paměti při pohledu na stoupající napětí mezi Spojenými státy a Íránem. Situace mezi odvěkými rivaly totiž eskaluje. Írán ve středu oficiálně pohrozil, že pokud signatáři jaderné dohody blokující jeho jaderný program, tedy kromě Spojených států Rusko, Čína, Velká Británie, Francie a Německo, nezačnou do 60 dní plnit slíbené ekonomické závazky, přestane svoji část úmluvy dodržovat a začne se znovu pokoušet o zisk jaderné zbraně.

Prohlášení Teheránu přišlo rok poté, co Washington od dohody odstoupil a evropské země proti tomu sice protestovaly, nic více ale v podstatě nepodnikly. Naopak Washington v posledních týdnech tlak na Írán ještě vystupňoval, oznámil, že ukončí výjimky na jinak sankcionovaný nákup íránské ropy pro země, jako jsou Čína nebo Indie, a zavede embargo na další íránský export. Americký poradce pro otázky národní bezpečnosti John Bolton navíc Teherán upozornil, že v Perském zálivu se pohybuje americká letadlová loď a že to má íránský režim chápat „jako jasné a nezpochybnitelné gesto“. Poprvé po několika letech se mluví o tom, že další blízkovýchodní

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].