Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Tlustý mozek

Jak je přejedený. A nemůže přestat. Pořád do sebe něco cpe. Je mu těžko, že se skoro nehne. Leda tak pro další sáček něčeho hodně sladkého. Nebo pro změnu slaného? Je malátný a strašně líný. Poznáváte ho? Ano, je to mozek. A mentální obezita je jeho vyhlídka na rok 2019.

Metaforu s obezitou si glosátoři začali vypůjčovat už dřív. Před několika lety to trefně popsal americký technologický novinář David Ryan Polgar. Podle něj je na tom naše hlava podobně jako břicho. Vývoj civilizace jí umožnil neomezený přístup k potravě. Do žaludku cpeme paprikové brambůrky, a když dojdou, nasadíme sušenky. Do mysli se toho vejde mnohem víc: fotky z Instagramu, posty, tweety, hot news, fake news a veškerá informační majonéza světa. Na trávení není čas. Z informací se nestanou znalosti, natož hluboká lidská moudrost. Nanejvýš je mozku ze sebe samého na zvracení.

A teď to s jeho stravovacími návyky bude ještě horší. Společnost Ericsson vydala zprávu o trendech na rok 2019 a jedním je právě mentální obezita. Silně ji podporují chytré telefony a jejich aplikace, které obtloustlý a nevýkonný mozek ochotně nahradí. Podle výzkumníků z Ericssonu jsou lidé rádi, že je aplikace v jejich mobilu upozorní, že jsou ve stresu – sami by si toho možná ani nevšimli.

Anebo že mají teplotu či že se mají objednat k zubaři. Svému lesklému smartphonu věří víc než rozteklému želé uvnitř svojí hlavy. Když má někdo virtuálního asistenta jako Siri (v mobilu) nebo Alexa (v reproduktoru), může si s ním o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].