Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Nejvyšší široko daleko

Češi rádi navštěvují rakouské pohoří Dachstein – teď bude příležitost se tu podívat také na současnou vysokohorskou architekturu. Nová Seethalerhütte od rakouského studia dreiplus Architekten se nachází na ledovci ve výšce 2740 metrů nad mořem a je tomu přizpůsobená. Je kompaktní, dobře izolovaná, využívá dešťovou vodu ze střechy a elektřinu ze solárních panelů. Vchod je umístěn tak, aby byl přístupný i při záplavě sněhu. Také způsob financování je současný, na chatu přispívají milovníci Alp formou crowdfundingu. Ubytuje se tu 22 lidí, počínaje hned oficiálním otevřením, které se plánuje, jen co to drsné počasí dovolí. V létě pak bude odstraněna chata stará a její pozemek bude „vrácen přírodě“.

Li Edelkoort
Li Edelkoort

ČLOVĚK

„Módní trendy v následujícím roce ovlivní náboženství.“

Módní prognostička Li Edelkoort na semináři, o němž referoval německý Vogue.de. Čekejme roucha asketů, kvakery jako z 19. století i vúdú šamany.

VĚC

Li Edelkoort
Li Edelkoort

Ovce nekoušou

Jakkoli se chemický průmysl snaží, vlnu ještě nic nepřekonalo. Už pět let s ní pracuje také módní návrhářka Jana Mikešová, která z ní pod značkou MIK plete šály, čepice – a nově také šaty. Jelikož oveček už v Česku moc nezbylo, je to vlna z merino ovcí převážně z Jižní Ameriky. Upletené a ušité jsou však…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].