Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Pro všechny obtížná premiéra

Rumunsko bude půl roku vést Evropskou unii

Lehce proplout, nebo těžce narazit. (Sídlo rumunské vlády) • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Lehce proplout, nebo těžce narazit. (Sídlo rumunské vlády) • Autor: Profimedia, TEMP EPA

V příštím půlroce čekají Evropskou unii volby do europarlamentu a hledání nového šéfa Evropské komise. Proběhne (pravděpodobně) brexit. Členské státy mezi sebou budou vyjednávat podobu společného rozpočtu na dalších sedm let. Jak se bude vyvíjet vztah s americkým prezidentem Trumpem, je těžké předvídat, ale není nerozumné počítat s komplikacemi. Ujmout se v takové situaci šestiměsíčního předsednictví celého spolku by byl složitý úkol pro kterýkoli členský stát, natož pro Rumunsko, které do Unie vstoupilo v roce 2007 a je to pro něj premiéra.

Rumunská nezkušenost není to jediné, co budí ve zbytku členských států nervozitu. Vrásky vyvolává i tamní politická situace. Protikorupční tažení v posledních pěti letech zasáhlo celou politickou scénu. Liviu Dragnea, šéf vládnoucích socialistů a v praxi nejmocnější muž země, je pravomocně odsouzen za podvody, a nemůže proto vykonávat premiérskou funkci. Vláda z toho důvodu v posledních měsících omezila nezávislost justice a státních zástupců – především speciální protikorupční jednotky – takovým způsobem, že zemi hrozí stejné kárné řízení jako Polsku a Maďarsku pro „porušování základních evropských hodnot“.

Zvládnou, nezvládnou

Proto je podle některých komentátorů absurdní, že se vedení Unie v těchto složitých časech ujímá země, která má co dělat sama se sebou a jejíž vláda s velkou pravděpodobností porušuje základní unijní principy. Odcházející šéf komise Jean-Claude Juncker se vyjádřil podobně, jen trochu diplomatičtěji:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].