Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Zatopit si létem

Dům, který v zimě nepotřebuje k topení plyn a skoro ani elektřinu, je realitou. Česko však radši „pálí“ evropské předpisy.

Pasivní dům, Hamry • Autor: Matěj Stránský
Pasivní dům, Hamry • Autor: Matěj Stránský

Nenápadný rodinný domek na kraji vesnice Hamry nedaleko Hlinska na první pohled nevypadá jako splněný sen ekologického nadšence. Stojí pod travnatou strání lemovanou lesíky, na střeše má jen pár solárních panelů. Ničím nepřekvapuje, a přece dovede cosi velmi pozoruhodného: vzít si v létě teplo z okolního vzduchu a uložit si je na zimu. Trpělivě si je střádá do země a v chladných měsících roku je odtud čerpá pro vytápění i ohřev vody.

Ospalá atmosféra slunečného jarního dopoledne v Hamrech jako by však symbolizovala i něco víc. Již od prvního ledna příštího roku začnou v Česku platit nové předpisy, podle nichž se mají stavět pouze rodinné domy s „téměř nulovou spotřebou energie“. Pohled do evropských směrnic a doporučení napovídá, že by to měly být domy nejen dokonale izolované, ale zároveň takové, které si vyrobí většinu energie z obnovitelných zdrojů, tedy ze slunce, větru či biomasy.

To zní jako naprostá revoluce. Člověk by tak čekal záplavu výpadů proti Evropské unii, která změnu iniciovala. Na úřadech by se měli prát o stavební povolení všichni, kdo chtějí stavět ještě postaru, tedy levněji. A k novostavbě do Hamrů by se měli sjíždět zástupci stavebních firem. Nic z toho se ale neděje. Vypadá to, že Česko si s obnovitelnými zdroji dál příliš velkou hlavu nedělá – natož když jde o další „vítr z Bruselu“.

Prohřátý kus skály

Každý, kdo si v Česku dává na střechu solární panely, musí zvážit, jaký výkon potřebuje. Za pošmourných zimních dnů může střešní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].