Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Skutečné cíle Marie Benešové

Demonstranti za nezávislou justici hlídají zájem nás všech

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová už ví, jaké to je, když proti ní demonstruje zaplněné náměstí. „Abych na to reagovala tak, že do funkce nepůjdu, to mě špatně znají. Rozhodně jsem se nepolekala,“ komentovala Benešová tisíce nespokojených lidí shromážděných k protestu proti ní v Praze i dalších městech Česka. Demonstrace zorganizoval občanský spolek Milion chvilek pro demokracii, který požaduje rezignaci Benešové.

Protestující mají strach, že ministryně – spojenkyně prezidenta i premiéra – bude chtít vyměnit vedení státního zastupitelství tak, aby znejistělý personál více zvažoval svůj postup v politicky citlivých případech, především v kauze Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše. A nutno říct, že v těchto obavách projevili demonstranti správný instinkt, protože upozorňují na něco, co se může stát. Vláda se tak díky veřejným protestům dostává pod větší tlak, a to je za daných okolností zcela namístě. Holedbá-li se Benešová, že se lidí projevujících starost o věci veřejné „nezalekne“, je to důkaz, že buď nechápe vážnost situace a svoji roli v ní, anebo je dopředu rozhodnuta jít s veřejností do tvrdého střetu.

Nastartovat proces

V pochopení situace by přitom nemělo nic bránit: předchozí šéf justice Jan Kněžínek, kterého Benešová ve funkci nahrazuje a jenž do práce žalobců nezasahoval, byl bez slova výtky odejit poté, co policie navrhla státnímu zastupitelství obžalovat premiéra Andreje Babiše a jeho rodinné příslušníky z dotačního podvodu při stavbě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].