Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Indoevropská groteska

Svět očima muže, jenž má k Trumpovi nejblíže

Porozumět Trumpově zahraniční politice není snadné, prezident toho na toto téma v životě mnoho neřekl ani nenapsal. Jak tedy jeho pohled na svět chápat? Existuje něco jako Trumpova doktrína?

Dřívější Trumpův poradce v bezpečnostních otázkách Michael Anton věří, že existuje, a vysvětluje ji v novém eseji na serveru Foreign Policy. Podle Antona je Trumpova doktrína jednoduchá: „Postavme všichni své země na první místo, buďme v této věci upřímní a připusťme si, že se není za co stydět.“ To ale, jak odpovídá v časopise The American Conservative Daniel Larison, „není doktrína, nýbrž banalita“. Která země nestaví vlastní zájmy na první místo? Který prezident kdy tvrdil, že dává přednost „globálním zájmům“ před zájmy Ameriky?

Temná duše

Anton načrtává jistý druh nacionalistického konzervatismu, který se zdá být v srdci Trumpova pohledu na svět. Ještě důležitější je, že jelikož Trump je málokdy konzistentní a mění názory ze dne na den, tento pohled odráží názory muže, který je prezidentovi v otázkách zahraniční politiky nejblíže, poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona.

Bolton bývá popisován střídavě jako neokonzervativec, paleokonzervativec nebo konzervativní jestřáb. Ve skutečnosti je prostě konzervativní v nejstarším, nejklasičtějším smyslu slova, je to někdo, kdo má temné mínění o lidské povaze. Jak prozradil týdeníku The New Yorker jeden z bývalých amerických vládních představitelů, Bolton věří, že slavný popis chaotického života, jak ho podal filozof…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].