Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Slova a činy Marie Benešové

S novou šéfkou justice přijde protikorupční boj, nebo jeho konec

Marie Benešová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Marie Benešová • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Žádný jiný člověk v české justici dosud neměl tak dlouho takovou možnost ovlivňovat boj proti korupci. Nově nastupující ministryně Marie Benešová měla šanci nejdřív sedm let z pozice nejvyšší státní zástupkyně, později jako šéfka spravedlnosti. Do druhé role se právě teď vrací a společnost rozděluje. Premiér ji líčí jako protikorupční političku. Kritici svolávají demonstrace, protože se obávají, že jejím hlavním úkolem je stopnout vyšetřování politicky citlivých kauz – v čele se slavným premiérovým Čapím hnízdem. Marie Benešová rozhodně není ženou, která by po sobě neuměla zanechat viditelnou stopu. Teď jde o to, co přesně v ní je a bude otisknuto.

Hysterie kolem

Tu nejviditelnější Benešová nepochybně udělala v roce 2007, když emotivním hlasem v Českém rozhlase při novinářském rozhovoru pronesla dnes už legendární větu, že českou justici ze zákulisí řídí „mafie“. Benešová vyjmenovala šest lidí v čele se svou nástupkyní ve vedení veřejné žaloby Renatou Veseckou. Reagovala tím na fakt, že z jejího pohledu pomohla sprovodit ze světa vyšetřování korupční aféry tehdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka.

Označení „mafiáni“ Benešovou obratem zažalovali pro nactiutrhání, soudy věc delší dobu řešily – a nakonec skončila smírem. „V tom tvrzení byla nepochybně část pravdy. Zároveň ale Marie Benešová do celé skupiny zahrnula i ty, u nichž to neměla jak dokázat,“ říká bývalý novinář, dnes advokát a znalec české justice Tomáš Němeček. „A tak to u ní bylo často, a týkalo se to i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].