Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Pěstí „ale“

Oba útočníci přiznávají, že na Dominika Feriho útočili prostě proto, že je

Dominik Feri začíná s dalším dnem kampaně • Autor: Milan Jaroš
Dominik Feri začíná s dalším dnem kampaně • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Napadení Dominika Feriho přineslo řadu pozoruhodných reakcí. Někteří tvrdili: Jo, Morava, tady se to řeší postaru. Nejčastěji to říkali lidé evidentně na Moravě nežijící, a snažili se tak vzbudit dojem jakési formy lidové spravedlnosti. Na Moravě ale opravdu nežijí většinově lidé, kteří napadají druhé bez jakéhokoli varování či odůvodnění.

Jiní zase tvrdili, takhle se to řešilo za našich mladých let. Jenže za svých mladých let by poslance nenapadli, ale zbaběle by se mu klidili z cesty, aby si nezničili kádrový profil. Případné hospodské bitky se pak rodily a rodí z nějaké pře, ne bezdůvodně.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Oba útočníci přiznávají, že na Dominika Feriho útočili prostě proto, že je. Sice to pentlí dalšími dodatky, ale ty nejsou podstatné. Vítězoslavné volání, že se nepotvrdil rasový podtext útoku, je také naprosto mimo. Dominik Feri je kvůli barvě kůže snadno identifikovatelný, je to liberál, politik a drze chodí mezi lidi.

Žádné „ale“ tady neplatí. Útok na Feriho je útokem na svobodu. Čeští politici ani kdokoli jiný nesmějí mít obavu, že budou fyzicky napadáni. Pokud tedy sami nenapadají druhé či k útokům nevybízejí. Obhajoba násilí způsobí jediné, další násilí. A brzy se může obrátit i proti těm, kteří ho dnes oslavují.

Kolegyně Hana Čápová ve svém textu na straně 35 přináší nové informace o útoku.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2019 pod titulkem Pěstí „ale“