Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Maďarské memento

Odtajněné smlouvy o nové jaderné elektrárně Paks jsou lekcí i pro Česko

Po návratu z Číny má Miloš Zeman v květnu na programu další misi v rámci své ekonomické diplomacie. V Maďarsku má zjišťovat detaily ohledně plánu stavby nové jaderné elektrárny ruské výroby.

Pokud prezident zavítá i do středu země k městu Paks, kde se má stavět, neuvidí zatím nic než stávající elektrárnu a prázdný prostor pro nové bloky. S jejich budováním se mělo začít už loni v lednu, aby byly v roce 2026 hotové. Projekt ale hned na začátku nabral zpoždění a stavět se ještě vůbec nezačalo. Je tedy vyloučeno, že by se původní harmonogram stihl.

Novinkou v maďarském příběhu, který Zeman dříve označil za inspirativní i pro Česko, jsou čerstvě odtajněné smlouvy s Ruskem. Část jich měla být třicet let tajná, což napadl u soudu maďarský europoslanec za Zelené Benedek Jávor a začátkem roku vyhrál. Od minulého týdne část smluv visí na webové stránce Paks2.hu. „Znovu se potvrzuje, že jde o obchod, z kterého má prospěch jedině Rusko,“ prohlašuje po jejich prostudování Jávor.

Řada pasáží je ve veřejném dokumentu začerněna, ze zbytku textu ale například plyne, že Rusko se má nečekaně postarat také o likvidaci stávajících reaktorů a rekultivaci areálu. Ten má vydržet ještě další dekádu, pak ale sanační práce vynesou Rusům zakázku za několik miliard eur, což se dosud nevědělo. V kontraktu také chybí právní garance, že platí ruský závazek zapojit do stavby ze 40 procent maďarské dodavatele. Ve smlouvě rovněž chybí, za jakých podmínek bude Rusko dodávat náhradní díly pro novou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].