Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Krtek na bruslích

Prezident České republiky Miloš Zeman se vydal popáté na návštěvu Číny a podobně jako vzal minule do Pekingu Krtečka, usadil nyní do svého letadla jiného slavného Čecha – Jaromíra Jágra. Ten odlétal s plánem, že se v Pekingu nechá jmenovat „ambasadorem čínského hokeje“ a pomůže jej propagovat ve světě. Plán byl splněn, slavný sportovec získal velvyslanecký titul a chystá se před zimní olympiádou 2022 v Pekingu popularizovat a trochu také vychovat zatím spíš neúspěšný čínský hokej.

Jenže svět je komplikovanějším prostorem, než by si kladenská hokejová celebrita možná přála. Lidé se v něm nedělí jen na ty, kteří už hru na ledě s pukem milují, a ty, kteří to teprve potřebují naučit. Pokud se Jágr nechal zlákat na prezidentskou, a tedy politickou cestu, stal se chtě nechtě účastníkem politické, a tedy ne vždy příjemné debaty, která se kolem podobných cest točí. Přitom jedno z jejích těžko pominutelných témat se také týká „výchovy“ a bohatých zkušeností, které s ní už Číňané mají. Tahle výchova – nebo přesněji převýchova – nemá své ambasadory, sportovci kvůli ní nesedají do prezidentských letadel, a pokud se ji čínský režim snaží „popularizovat“, pak tiše, cíleně a v podobě, jakou by nikdo z účastníků prezidentského letu nechtěl podstupovat.

Zemanova – a taky Jágrova – cesta do Číny se shodou okolností odehrává krátce poté, co před americkým Senátem vypovídali experti amerického ministerstva zahraničí o tom, že systém tzv. převýchovných koncentračních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].