Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Súdán • Autor: REUTERS
Súdán • Autor: REUTERS

Súdán

Diktátor ve vězení, protesty nekončí

Umar Bašír, který do vojenského převratu z minulého týdne 30 let vládl Súdánu, byl převezen do vězení, kam sám zavíral své politické odpůrce. Neskončilo tím volání demonstrantů po předání vlády do rukou civilistů. Africká unie minulý týden tyto požadavky podpořila: pohrozila, že pozastaví členství Súdánu, pokud generálové během 15 dnů moc nepředají a nenasměrují zemi k volbám.

ROZHLED | USA

Muellerova zpráva je venku

Americký ministr spravedlnosti William Barr poskytl ve čtvrtek americkému Kongresu čtyřsetstránkovou zprávu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Text, jenž je výsledkem dvouletého vyšetřování údajného ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb, dokládá, že se Trump bál, že investigace ukončí jeho prezidentování, a že jeho spolupracovníci práci vyšetřovatelů komplikovali. Nedokládá však cílenou kooperaci s Rusy, porušování zákona o financování volební kampaně ani podezření, že někteří členové Trumpova týmu pracovali de facto jako ruští agenti.

Díky, tati, nechci

Ivanka Trump podle svých slov odmítla otcovu nabídku, aby se stala prezidentkou Světové banky. Trump se dříve v rozhovoru s časopisem The Atlantic zmínil, že by jeho dcera byla pro vedení jedné z nejdůležitějších mezinárodních organizací vhodnou kandidátkou, protože dokáže skvěle „zacházet s čísly“.

Veto k Jemenu

Donald Trump zablokoval rezoluci amerického Kongresu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].