Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Státní zastupitelství politicky ovlivňovat nenechám

S nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem o kývající se židli pod ním, esemesce s kancléřem Mynářem a o tom, jak by se zachoval v případu Čapí hnízdo.

Pavel Zeman • Autor: Milan Jaroš
Pavel Zeman • Autor: Milan Jaroš

Nedávno jste se prostřednictvím svého mluvčího ohradil proti „opakujícím se pokusům některých politiků útočit bezdůvodně a bez ověřených argumentů na soustavu státního zastupitelství ve snaze podlomit důvěru veřejnosti v tuto instituci“. Co vás k tomu vyprovokovalo?

Důvodem byla vyjádření pana prezidenta k vrchnímu státnímu zástupci Ištvanovi poté, co jeho lidé zasáhli na antimonopolním úřadu a na jedné z brněnských radnic v trestních věcech týkajících se státních soutěží a rozdělování zakázek. Prezident to dal do souvislosti se starším zásahem Ištvanových podřízených na Úřadu vlády a podával to tak, že státní zástupci se teď nějakou aktivitou snaží rehabilitovat svůj dřívější neúspěch. Ty věci spolu ale vůbec nesouvisejí. A já dospěl k závěru, že je nutné, abych se jako hlava státního zastupitelství ozval, že není možné takovéto ničím nepodložené útoky trpět a že důvěru veřejnosti ve státní zastupitelství nelze takovýmto způsobem snižovat.

Nemá ale prezident na podobnou kritiku nárok?

Uniká mi spojení, proč by se měl šéf olomouckých žalobců Ištvan rehabilitovat; rehabilitovat by se mohl, pokud by byl třeba politik a něco pokazil v politice. V rámci státního zastupitelství postupujeme podle trestního řádu a podle zákona, a pokud máme k dispozici konkrétní informace a konkrétní penzum důkazů, jsme povinni v rámci trestního řízení konat, takže tu nejde o nějakou rehabilitaci či nerehabilitaci.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].