Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Staněk v porcelánu

Ministr kultury se napřed vysmál spikleneckým teoriím, a pak je naplnil

Možná se tady před námi odehrála svérázná lekce, nakolik se dá věřit politikům. Koncem ledna zveřejnil ministr kultury Antonín Staněk na Twitteru fotku. Na ní stál bok po boku se šéfem Národní galerie Jiřím Fajtem a okázale se „smál spikleneckým teoriím“ o tom, že se chystá Fajta odvolat.

Od minulého čtvrtka je fotka pozoruhodným dokladem Staňkovy zmatenosti, nebo falešnosti. Den před Velikonocemi si totiž narychlo svolal novináře a v krátkosti (už bez společné fotky) sdělil, že Fajta na minutu odvolává a navíc na něj podává dvě trestní oznámení.

Ovšem nejen to. Výpověď dostal i ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup. Přitom Staněk ještě před čtrnácti dny novináře Respektu osobně ujišťoval, že se Soukupem chce dál spolupracovat.

Fajta ministr viní, že s Národní galerií jako její ředitel uzavřel autorskou smlouvu na dramaturgii loňských „osmičkových“ projektů. Národní galerie neměla opravdu hodně dlouhou tak nabitý a skvělý program jako právě loni a její šéf byl přesvědčen, že si za to může k platu přilepšit více než milionem korun. Zatímco Fajt tvrdí, že mu to zákon umožňuje, ministerstvo míní opak.

Na bližší rozbor neměl ministr čas, novinářům se omluvil, že odjíždí na svátky pryč, a detaily ať si zjistí u policie (ta zase říká, že nic sdělovat nemůže). Za hodinu už beztak měla média jiné starosti, protože rezignoval ministr spravedlnosti. Málem tak zapadla i informace, že zajištěním „stabilizace“ Národní galerie Staněk pověřil ekonomického náměstka Národní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].