Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

23. květen, den druhého referenda

Je třeba, aby k volbám přišli všichni Britové, půjde v nich o mnohem víc než jen Evropský parlament

Za pouhých pět týdnů proběhne v Británii další lidové hlasování o brexitu. Bude mít podobu voleb do Evropského parlamentu, ve skutečnosti však půjde o předběžné referendum. Máme tedy před sebou jednoduchý a jediný úkol: co nejvíc navýšit počet hlasů pro strany, které podporují vyhlášení potvrzujícího referenda o brexitu, jež dá Britům demokratickou možnost volby mezi přijetím vyjednané dohody o brexitu a setrváním v EU.

Pokud se labouristé jasně za potvrzující referendum postaví, pak k těmto stranám patří i Labouristická strana. Když nebude stanovisko labouristů dostatečně jasné, je třeba se zaměřit na Liberální demokraty, Změnu pro Spojené království (Change UK), Zelené, Skotskou národní stranu nebo velšskou Plaid Cymru. Nakonec nebude ani tolik záležet na přesném rozdělení křesel jako spíš na tom, abychom mohli říct: „X milionů lidí hlasovalo pro proevropské strany, tedy zastánce referenda, zatímco pouze Y milionů hlasovalo pro jednoznačně probrexitové strany, jako jsou UKIP, nová Strana pro brexit Nigela Farage a konzervativci.“ V tomto zcela zásadním, konečném zúčtování neexistuje nic takového jako promarněný hlas. Každý jednotlivý hlas se bude počítat.

Důležitá jsou dvě čísla

Pořád je tu možnost, že se konzervativní poslanci budou natolik děsit rozhodující bitvy o jejich stranu, která mezi voliči vypukne 23. května, že se rozhoupou k podpoře dohody Theresy May v zoufalém posledním smysluplném hlasování v parlamentu, čímž tyto volby na poslední chvíli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].